Мер контролюватиме двірників. Огляд регіональної преси

Вся регіональна преса відреагувала на результати виборів до Тернопільської обласної ради.  Журналісти дивуються яким чином Партія регіонів набрала 10% голосів.

Газета "Західний кур’єр" у статті "Полігон для фальсифікацій" пише: «Політичним хабарем» від секретаріату Президента України назвав народний депутат, БЮТівець Андрій Шевченко 10 відсотків, які нібито отримала Партія регіонів на виборах до Тернопільської обласної ради. Він пояснив, що раніше регіонали мали в патріотичному регіоні менше трьох відсотків, а тому, коли їм приписали аж 10 відсотків, то це – ціна за те, що вони не будуть опротестовувати результати виборів".

Також дивується результатам «Єдиного центру» та Партії регіонів і називає їх парадоксальними президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов. “Західний кур’єр” наводить його цитату: "Фактично всі авторитетні соціологічні служби визначали рейтинг "ЄЦ" максимум у 3%, а ПР – на рівні 2%. На виході маємо: попередні результати відповідно 14% і 10%. Як політолог, який займається уже 15 років виборчими кампаніями, я вам скажу, що, з точки зору електоральної соціології, у принципі, неможливо збільшити в 5 разів свій результат. Отже, грали роль інші фактори. Або це фальсифікація, або масове застосування адміністративного ресурсу».

 

Газета резюмує: «Жадоба фраєра згубила» – цю мудрість Віктора Януковича, команда якого свого часу перестаралася з фальсифікацією, варто було б узяти на озброєння й керівнику секретаріату Президента та його підлеглим. «Балогині діячі» показали, що можна не рахуватися з думкою українців, можна не мати ані партійних структур, ані авторитету, щоб забезпечити потрібний результат. Варто лише контролювати діяльність виборчих комісій. Зазначимо, що незалежно від того, як розвиватиметься ситуація в регіоні надалі, можна вже зараз зробити висновок: Президент України Віктор Ющенко колись сам страждав від фальсифікації на президентських виборах, а тепер його оточення застосовує ці ж брудні технології. Схоже, досвід Майдану нічому не навчив не лише Віктора Януковича, але й Віктора Ющенка".

 

Газета  "Експрес" у статті  "Мами виграють у держави" констатує той факт, що сьогодні мамам, які не працюють, а перебувають у відпустці по догляду дитиною до трьох років, держава платить щомісяця, як правило, 130 гривень. Але, як з'ясовується, це не та сума, яка їм належиться за Законом "Про державну допомогу сім'ям із дітьми". Бо ним передбачено, що матерям, які доглядають малюків віком до трьох років, повинні виплачувати не менш ніж повний прожитковий мінімум, встановлений для дітей цього віку. А це сьогодні 557 гривень.

 

Як відстояти перед державою своє законне право? Про це кореспондент "Експресу" розпитав юриста з Павлограда Валерія Батраченка, який першим в Україні виграв такий суд і тепер допомагає домогтися того ж усім мамам. Юрист каже: "Коли в мене народився син, я заглибився в закон про державну допомогу сім'ям із дітьми. Ось там і виявив, що моїй дружині, яка оформила відпустку по догляду дитини до трьох років, повинні платити повний прожитковий мінімум на дитину відповідного віку. Уже тоді це було понад 500 гривень. А платили їй, як і решті мам, суму, встановлену державним бюджетом на 2007 рік. Мовляв, цей закон головніший за будь-який інший. Але ж не за Конституцію, яка жодним законом не дозволяє погіршувати матеріальне становище громадян… Тож, озброївшись цим, я й пішов до суду. І, звичайно ж, виграв його. Місцевий орган соціального захисту з цим не погодився, подав апеляцію, мотивуючи тим, що йому на ці виплати виділяють кошти, передбачені держбюджетом. Але суд другої інстанції став на мій бік. І ми отримали недоплачені нам 5 тисяч гривень".  В.Батраченко каже, що на сьогодні уже виграно близько п'яти тисяч справ.

 

Газета «Галицький кореспондент» у статті "БАДяга" застерігає нас про те, що якщо ми побачимо рекламу про чудодійний препарат, то надто велика ймовірність, що нам намагаються під виглядом ліків продати біологічно активну добавку (БАД). Газета дає поради, що робити людям щоб не бути обдуреними: " Треба затямити, що добавки – не ліки. «Якщо замість лікування призначаються БАДи, за це треба карати. А якщо БАДи призначаються як додатковий засіб, у цьому нічого поганого немає», – авторитетно запевняє Сергій Гулий, голова Всеукраїнської асоціації виробників і дистриб’юторів БАДів. Він з експресією диктує на диктофон поради, як не стати жертвою шахраїв. По-перше, відкрити Інтернет або енциклопедії і довідатися більше про препарат. По-друге, звернутися до лікаря і запитати його думку. По-третє, не купувати добавки за телефоном. Лише в аптеці або спеціалізованому магазині. Там на нас і чекало відкриття. Ми знайшли представництво Garden State Nutritionals в Україні. Дізналися в них про аптеку, де продаються препарати. І подзвонили туди з запитанням про ціни. Увага! Bee Royal – 176 грн., Exclzyme EN – 305 грн., Norwegian Kelp GP  – 134 грн. У вісім разів дешевше, ніж продавав «онколог Микола Петрович».... З розповіді Сергія: «Афера ось у чому – ці препарати дешеві. Дуже дешеві. Ми їх продаємо у сім, десять, п’ятнадцать, двадцять раз дорожче. Просто перебільшуючи їх лікувальну дію. Це вже талант оператора, талант того, хто буде спілкуватися і біда того, хто буде лікуватися..."

 

Газета "Івано-франківський оглядач" у статті "Глисти атакують" та газета "Галичина" у статті "Зник сніг — щезли дороги" зачіпають тему снігу, який зійшов. Тільки кожна газета картину, що виникає після цього бачить по-своєму.

 

"Івано-франківський оглядач" пише: "Сніг зійшов, і івано-франківці знову опинилися на «мінному» полі. Собачого лайна стільки, що пройти ніде. Про спеціальні місця для вигулу собак не чув, мабуть, ніхто. "Який вигул собак? Зараз економічна криза, а ви про собак питаєте?" - дивується із запитання головний комунальник міста Петро Косюк. Він продовжує: "Немає в нас місць для вигулу собак і ніколи не було. Ще за часів Шкутяка все забудовано: дитячі майданчики, території шкіл, увесь центр. Для собак залишилися лише береги річок, але ні... в Івано-Франківську собаки гадять на території Меморіального кладовища, усі газони запаскуджені, і ніхто цим не займається. …В нас немає коштів: віники та зарплату двірникам немає з чого оплатити, а ви про собак!..».

 

Кореспондент газети продовжує цю тему: «А з початком навчального року в Івано-Франківську спостерігається висока захворюваність дітей гельмінтозами. Багато школярів молодших класів уражено гостриками, аскаридами, були випадки зараженням бичачого ціп'яка. Комунальні служби пісок на ігрових майданчиках не міняють. В санстанції комунальників контролювати не можуть, лише рекомендують: «Ґрунт на забрудненість яйцеглистами ми перевіряємо, та й то лише тоді, коли з інфекційної лікарні нам повідомляють збільшення інвазій, але жодного впливу на комунальників не маємо». Але ми живемо в місті, платимо податки, а не загадженого місця для нас, жителів міста, та наших дітей виявляється НЕМА!".

 

Газета "Галичина" у свою чергу пише, що якщо в обласному центрі іменем нинішнього мера В.Анушкевичуса «називають» найвиразніше міське бездоріжжя, то сільські дороги власне і дорогами годі іменувати. Особливо ті об’єкти, які називають паводковими. "Рожнятівський район не виняток: як тільки зійшли сніги, то оголили гірку реальність про безгосподарне «закопування» державних коштів у землю... У районі 263 км місцевих доріг, які обслуговує райавтодор. Запланували розглянути на сесії Рожнятівської райради і запросили керівника ДП «Івано-Франківський облавтодор» Сергія Сендерського комісійно зробити об’їзд доріг зданих після торішнього липневого паводку за державні кошти.. Пересвідчилися — дороги і зиму не перебули, після паводкові покриття зійшли разом зі снігами й оголили бездоріжжя", - пише газета.

 

Газета "Західний кур’єр" у замітці  "Мер контролюватиме двірників" зазначає, що міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус дав завдання комунальникам, як він висловився, «вилизати місто». Йдеться про прибирання парків і скверів, вулиць та дворових територій. Оскільки начальник міського УЖКГ П.Косюк сам не може справитись з роботою, то мер має намір особисто перевіряти, як працівники ЖЕО та дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління міськжитлокомунгоспу виконують його вказівку. Газета зазначає: "Віктор Анушкевичус також розпорядився, щоб двірники з цього тижня починали працювати не з сьомої, а з шостої години ранку. «Завтра о шостій ранку я буду у вас, – попередив начальника ЖЕО №1 Мирослава Курчія на вівторковій апаратній нараді міський голова, – і хочу бачити всіх ваших двірників за роботою».

 

Газета "Експрес" у статті "До Росії? Ні, дякую" зачіпає тему еміграції з України. Державна програма сприяння переселенню співвітчизників з-за кордону, за амбітними заявами російських політиків, мала стати аналогом ізраїльського руху "повернення на історичну батьківщину". Газета пише: "Народ просто не поїхав", - констатує сьогодні голова комітету Ради федерації у справах СНД Вадим Густов. - Проект, який 2 роки тому приймали "на ура", та який викликав колосальну ейфорію, не виправдав себе. З початку реалізації програмою скористалось лише 10 000 осіб".

 

Можливо причина криється в тому, що переселитись за цією програмою можна лише у певні регіони, де сьогодні особливо гостро постало питання браку населення. Зрозуміло, що про великі міста, як Москва, Санкт-Петербург, не йдеться. Газета продовжує цитувати В.Густова: "Робочих рук найбільше бракує в Тюменській, Тверській, Новосибірській областях, у Красноярському та Приморському краях. Пакет державної допомоги переселенцям включає компенсацію витрат на переїзд до майбутнього місця проживання та витрат на оформлення документів. Додається також одноразова виплата на облаштування на новому місці і щомісячна допомога із безробіття до набуття громадянства. Ще один "бонус" — компенсаційний пакет учасника програми (медичне страхування, послуги дитячих садочків, шкіл тощо). У Росії бракує близько мільйона висококваліфікованих спеціалістів. Однак до Сибіру люди добровільно не поїхали: із 10 тисяч переселенців майже половина переїхала лише до однієї області - Калінінградської".

 

В цій же статті "Експрес"  наводить цитату з коментаря експерта московського Інституту демографії, міграції та регіонального розвитку В.Богуєва: "…В коментарі "Експресу" Андрій Богуєв сказав: "Найбільш ефективні програми репатріації сьогодні діють в Ізраїлі. Місцева влада не лише всіляко сприяє переїзду, а й гарантує роботу та високу зарплату. Буквально кілька днів тому уряд оголосив про початок нової програми для громадян СНД, в рамках якої людям оплатять оренду житла, курси підвищення кваліфікації чи перекваліфікації. І на руки там видають не 1700 доларів, як у Росії, а десятки тисяч доларів".

 

Отож, програма повернення росіян на батьківщину провалилася…

 

А газета "Високий замок", ніби змовившись з газетою "Експрес", опублікувала статтю "Не в неділю, а в суботу вони не ходять на роботу..." свого кореспондента, який щойно повернувся з Ізраїлю. Що дивувало львів’янина в Ізраїлі? В Ізраїль він летів уперше. Знав, що цій державі лише 60 років і що у минулому нею в різні часи були прем’єр-міністрами двоє вихідців з України - Голда Меїр (Голді Мабович) і Давид Бен-Гуріон (Давид Йосеф Грін).

"…У під’їздах і на сходах чисто, перед вхідними дверима в будинки з вулиці - килимки. У школи й дитячі садочки дітей безкоштовно привозять в автобусах і мікроавтобусах. Після закінчення занять розвозять по помешканнях. …Безробітні з вищою освітою (здебільшого іммігранти, яких в Ізраїлі називають репатріантами), що не можуть знайти роботи за спеціальністю, стають на облік і отримують допомогу – 70% окладу. …Для російськомовних ізраїльтян працюють дві радіостанції, що мовлять російською, російською мовою виходить близько третини газет. Але вся державна документація в Ізраїлі, в тому числі квитанції за комунальні послуги, виключно івритом. У продуктових магазинах Ізраїлю багато українських продуктів: різне печиво (таке, як продають у нас), заправки і спеції, крупи й борошно... І, звичайно, полиці “тріщать” від української горілки: “Хортиця”, “Златогор”, “Хлібний дар” тощо. Національна валюта шекель більш-менш стабільна (долар США - 3,9 шекеля). …По п’ятницях люди масово закуповують продукти до 15-ї год. (часто за зниженими цінами), бо розпочинається шабат (субота), коли за нормами юдейської релігії працювати не можна. Тож усі в суботу, в тому числі й продавці крамниць, відпочивають. Натомість неділя в Ізраїлі - робочий день", - описує побачене журналіст.

 

Геннадій Євстефєєв "ОстороВ"

Статьи

Мир
13.05.2024
12:08

Отставки Шойгу и Патрушева: что это значит для россии и Украины

То есть, сейчас мы видим ослабление блока силовиков вообще, а не только МО россии. Война сделала их слишком влиятельными, а, значит, опасными. Сюда же вписывается и отставка Патрушева с должности секретаря Совбеза – это уже удар по сецслужбистскому...
Донбасс
12.05.2024
20:47

"Наша молодежь в большинстве своем не имеет ориентиров и лишена духовного иммунитета". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса активно освещали многочисленные торжества и праздники, которые щедро выпали на первую декаду мая. Местные пропагандисты изо всех сил пытались убедить своих читателей и зрителей, что аннексированные...
Мир
11.05.2024
10:03

"Будущее украинского Донбасса выглядит все более мрачным". Западные медиа об Украине

...Китайцы, вероятно, решили, что угрозы Байдена были блефом. В марте 2023 года Си посетил Кремль, вызывающе демонстрируя солидарность с Путиным. Это оказалось переломным моментом в войне Москвы, фактически превратив конфликт в опосредованную войну...
Все статьи